VESTI

Obuka za organsku voćarsku proizvodnju

04. jul 2011, Predejane
Obuka za organsku voćarsku proizvodnjuObuka za organsku voćarsku proizvodnjuObuka za organsku voćarsku proizvodnjuObuka za organsku voćarsku proizvodnju
1/4
Obuka je organizovana zajedničkim delovanjem Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i GIZ-a, kao jedna od aktivnosti na projektu Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji koji finansira Austijska agencija za razvoj - ADA a sprovodi Centar za razvoj. Trener na radionici bio je Karl Waltl iz Austrije stručnjak iz oblasti organskog voćarstva, prvenstveno proizvodnje jabuke čije je dosadašnje angažovanje vezano za rad na terenu i edukaciju farmera.
Obuka se odnosila na teorijska znanja iz oblasti organske voćarske proizvodnje kao i praktična iskustva o metodama i tehnikama koje se koriste u Austriji, konkretnije u Štajerskoj.

U toku dva dana obuke predstavljena su iskustva u organskoj proizvodnji voćnih vrsta (malina, jagoda, jabuka, borovnica), merama nege i zaštite, tržištu organskih proizvoda, kao i procesu sertifikacije i zakonskoj regulativi Austrije u ovoj oblasti.

Treningu su prisustvovali prestavnici poljoprivrednih stručnih službi Leskovca, Vranja i Zaječara, GIZ-a i Centra za razvoj.

Na kraju obuke svi polaznici dobili su sertifikate o završenoj obuci.