VESTI

Zaršena realizacija „STAR“ projekta

22. novembar 2011, Leskovac
Zaršena realizacija „STAR“ projekta
1/1
Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga realizovao je pod-projekt AE 022 "Potrebe i potencijali lokalnih seoskih zajednica u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu" u okviru aktivnosti na STAR projektu koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD – World Bank) kroz konkurentske sheme grantova za savetodavstvo (CGS). Pod-projekt AE 022 je realizovan uz podršku Austrijske razvojne Agencije (ADA).

Realizacijom ovog projekta identifikovane su potrebe i potencijali 65 reprezentativnih lokalnih seoskih zajednica Jablaničkog i Pčinjskog okruga kroz punu participaciju lokalnog seoskog stanovništva primenom metode "Participativno učenje i delovanje i ruralna procena na osnovu učešća [(Participatory Learning and Action and Participatory Rural Apprisal) PLA/PRA]".

Pod-projekt je ostvario sinergiju sa drugim projektima iz regiona. Uspostavljena sinergija i saradnja omogućuje stvaranje uslova za održivost pod-projekta AE 022. Osnovni rezultati projekta će doprineti izradi Regionalne strategije ruralnog razvoja Jablaničkog i Pčinjskog okruga i na taj način region će spremno dočekati Instrument za pretpristupnu pomoć komponentu ruralnog razvoja- IPARD, odnosno petu IPA komponentu koja se odnosi na ruralni razvoj. Na osnovu ID 65 sela karta urađen je dokument “Analiza potreba i potencijala lokalnih seoskih zajednica u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu” koji predstavlja sintezu potreba i očekivanja lokalnog seoskog stanovništva. Dokument doprinosi objektivnom programiranju razvojnih programa i fondova na lokanom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga ovaj projekat realizovao je u partnerstvu sa Edukacionim centrom iz Leskovca.