VESTI

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga dobio donaciju Evropske komisije

30. jun 2008, Beograd
Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga dobio donaciju Evropske komisije
1/1
Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisao je ugovore o donaciji sa pet regionalnih razvojnih agencija u ukupnoj vrednosti od 2,5 miliona evra.

Ugovori su potpisani sa agencijom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, agencijom za razvoj Šumadije i Pomoravlja, razvojnom agencijom Banata, razvojnom agencijom Zaječar i razvojnom agencijom Zlatibora.

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić koji je prisustvovao potisivanju ugovora u prostorijama Vladi Srbije, objasnio je da je potpisivanje ugovora početak realizacije IPA projekata u oblasti regionalnog razvoja lokalne samouprave ukupne vrednosti oko 42 miliona evra. U novembru 2007. godine Vlada Republike Srbije potpisala je IPA okvirni finansijski sporazum za korišćenje bespovratnih sredstava iz predpristupnih fondova EU koji će se koristiti do 2011. godine, dok će u okviru donacije od 2,5 miliona evra biti podržan rad pet regionalnih razvoijnih agencija od kojih je jedna i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.Dobijena sredstva će se koristiti u naredne tri godine.

Šef delegacije Evropske komisije Ljoveras je istakao da je jačanje kapaciteta regionalnih agencija za razvoj veoma važno za ekonomski i socijalni razvoj Srbije a da su sredstva namenjena jačanju kapaciteta razvojnih agencija, razvoju preduzetništva,otvaranju novih radnih mesta, razvoju sela, poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine.

U Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga napominju da je dobijena donacija kruna dosadanjeg, jedno i po, godišnjeg rada i da je rezultat saradnje svih pet razvojnih agencija i Evropske agencije za rekonstrukciju, koja krajem ove godine završava rad.

Finansijska potpora će omogućiti Centru nezavisan razvoj i izgradnju jake mreže saradnje između lokalnih zajednica, poslovnog sveta i civilnog društva u regionu.Time će se povećati i broj kvalitetno pripremljenih predloga projekata za buduće finansiranje iz IPA fondova. Budući da su opštine iz oba okruga među najnerazijenijim u Srbiji pripremljeni predlozi projekata će omogućiti jugu Srbije da u narednom periodu ubrzano smanji zaostatak za razvijenim delovima zemlje.

Potpisivanju ugovora su pored predstavnika pet regionalnih razvojnih agencija prisustvovali i ambasadori Slovenije i Francuske u Srbiji, Miroslav Luči i Žan Fransoa Teral, prvi savetnik delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Simon i pomoćnik ministra finansija Gordana Lazarević.