VESTI

SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije

06. decembar 2013, Leskovac
SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije SAD i Srbija pokreću projekat koji će doneti nova radna mesta i bolji život na jugu i jugozapadu Srbije
1/16

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR), zvanično su uz pomoć Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu  promovisali početak Projekta za razvoj privatnog sektora koji će se realizovati u 12 ekonomski ugroženih opština na jugu i jugozapadu Srbije.

Američki ambasador Majkl Kirbi i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović obratili su se prisutnima na svečanosti povodom zvaničnog početka prvog razvojnog projekta koji dve vlade realizuju direktnom saradnjom.

Američki ambasador u Srbiji NJ.E. Majkl Kirbi projekat je nazvao pionirskim, jer predstavlja nov vid saradnje Vlade SAD-a i Srbije, i novi je vid pružanja pomoći kroz institucije Vlade Srbije. On je rekao da se ovaj projekat implementira kroz Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj i regionalne razvojne agencije, zato što Srbija ima kapacitete za njegovu realizaciju. Ambasador je izrazio nadu da će ovaj projekat doprineti i suzbijanju nezaposlenosti.

Svečanosti su prisustvovati i prisutnima se obratili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, direktor NARR Miloš Ignjatović i direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Biljana Stanković.

Od projekta za razvoj privatnog sektora, vrednog 4,1 milion dolara, očekuje se da poboljša kvalitet života u ova dva regiona pomaganjem kompanijama da povećaju investicije i otvore nova radna mesta proširenjem tržišta za svoje proizvode. USAID i NARR će pomoći malim i srednjim preduzećima da lakše osvoje nova tržišta, da unaprede svoju upravljačku praksu i ojačaju proizvodna i trgovinska udruženja. Novim preduzećima u vlasništvu žena i mladih takođe će biti ponuđene obuke i bespovratna sredstva.

Projekat za razvoj privatnog sektora sprovodiće NARR kroz svoju mrežu Regionalnih razvojnih agencija. Procenjuje se da će regionalne razvojne agencije u Leskovcu, Kraljevu, Užicu i Novom Pazaru, u saradnji sa Agencijom za MSP iz Vranja, pružiti pomoć za 120 izvozno orijentisanih kompanija i najmanje četiri klastera i poslovna udruženja kako bi stvorili nova radna mesta i povećali prodaju i izvoz kroz tehničku pomoć, obuku i nastup na trgovinskim sajmovima.

Opštine u kojima će se realizovati projekat su: Leskovac, Vranje, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. Za opštine i gradove Leskovac, Vranje, Medveđa, Preševo i Bujanovac projekat će sprovoditi Akreditovana regionalna razvojna agencija Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.