VESTI

PREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATA

28. jul 2016, Vlasotince
PREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATAPREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATAPREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATAPREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATAPREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATAPREDUZETNIŠTVO U VLASOTINCU IZMEĐU DVA RATA
1/6

   Preduzetništvo Vlasotinca je malo istražen segment istorije ovog mesta, zbog čega je važno podsetiti na napredne ljude koji su nakon oslobođenja od Turaka i u periodu između dva rata pokrenuli privrednu aktivnost, rečeno je sinoć na okruglom stolu u okviru projekta Godina preduzetništva u Vlasotincu.
   Ceneći značaj preduzetništva podržali smo ovaj projekat da bismo se prisetili preduzetništva kakvo je bilo, da stvorimo viziju onoga kako treba da bude i da budemo korak ispred drugih. Cilj je da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju drugačije nego do sada, da shvate da moraju da se bore za svoju egzistenciju i da je sve dostižno- rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.
   Vinogradarstvo i tekstil bili su dve grane u kojima se između dva svetska rata odvijala živa privredna aktivnost u vlasotinačkom kraju. Kustos Zavičajnog muzeja u Novica Tričković govorio je o formiranju Vinarske zadruge u Vlasotincu 1922.godine, po principu otvorenog računa.
   To znači da otkupna cena grožđa nije bila određena, a sve što se isplati zadrugaru za uneto grožđe isplaćuje se nakon što se prodaju svi proizvodi iz te berbe i nakon što se odbiju troškovi poslovanja, što je moglo da traje i godinu dana. Ali zadrugari su mogli da koriste sredstva zadruge za svoje potrebe - objašnjavao je Tričković.
  Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je izlaganje profesora Saše Stankovića, autora knjige o gradonačelniku Beograda, jednom od pokretača tekstilne industrije u Leskovcu i Vlasotincu i jednom od najbogatijih ljudi svog vremena – Vlasotinčaninu Vladi Iliću.
Stanković je sedam godina radio na knjizi, za koju je od nadležnih dobio obećanje da će u godini preduzetništva ugledati svetlost dana.
   Okrugli sto pratila je i izložba o privrednoj aktivnosti vlasotinačkog kraja između dva svetska rata a obe manifestacije su aktivnosti na projektu „Godina preduzetništva u Vlasotincu“ koji realizuju opština Vlasotince i Centar za zavoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.