PROJEKTI

VIŠE OD IGRE

05. decembar 2016, Grad Leskovac
VIŠE OD IGREVIŠE OD IGREVIŠE OD IGREVIŠE OD IGREVIŠE OD IGREVIŠE OD IGREVIŠE OD IGRE
1/7

Kao deo udrženja regionalnih razvojnih agencija južne i jugoistočne Srbije-"Jugoistočna razvojna mreža" (JRM), Centar za razvoj na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga sprovodi aktivnosti projekta "Više od igre" koji zajednički finasira sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije.
Projekat daje doprinos promociji digitalne pismenosti i podizanju digitalnih kompetencija dece i nastavnika u južnoj Srbiji sprovođenjem obuka iz oblasti osnova programiranja i upotrebe IKT u nastavi u ruralnim zajednicama Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a uz pomoć inovativne mobilne internet i računarske učionice i učenja na daljinu. Poseban cilj projekta je podizanje nivoa znanja u oblasti osnova programiranja kroz dodatne obuke na licu mesta za decu i nastavnike izdvojenih odeljenja matičnih škola u ruralnim zajednicama Školske uprava Leskovac, a koji zbog tehničkih i finasijskih prepreka nemaju mogućnost da kroz standardne obrazovne aktivnosti unaprede svoju digitalnu pismenost i kompetencije.
Projektom želimo da zainteresujemo decu i pokažemo im da u digitalnom svetu mogu da budu ne samo korisnici, već i stvaraoci novih tehnologija i da na taj način mogu da definišu svoju sopstvenu budućnost. Korišćenjem mogućnosti koje pruža mobilna internet i računarska učionica, deca iz 6 škola će se u okviru četvorodnevnih obuka upoznati sa osnovama programiranja korišćenjem edukativnih materijala i besplatnih servisa za učenje i vežbanje programiranja prilagođenim njihovom uzrastu. Deca će imati priliku da kroz igru i rad unaprede logičko mišljenje, veštinu rešavanja problema i razviju kreativnost koja će im pomoći i da bolje savladaju i ostale osnovne školske predmete. Pilot obuka koristiće i učiteljima i nastavnicima da unprede digitalnu pismenost i znanja koja će im pomoći da ovladaju korišćenjem savremenih metoda rada sa decom uz primenu IKT-a.
Projekat može se multiplikovati i sprovoditi u ruralnim zajednicama na teritoriji čitave Srbije, a svi edukativni i promotivni materijali nastali u toku projekta, raspoloživi su za korišćenje i nalaze se na ovom web sajtu.
U prvom krugu obuka učestvovalo je 94 učenika iz 6 osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca. To su učenici osnovnih škola “Vuk Karadžić” iz Velike Grabovnice, “Slavko Zlatanović” Miroševce, “Bora Stanković” Bogojevce, “Bora Stanković” Guberevac, “Josif Pančić” Orašac i "Radoje Domanović" iz Manojlovca.