VESTI

Regionalni društveno ekonomski program razvoja 2-novi projekat Evropske unije

16. decembar 2009, Predejane
Regionalni društveno ekonomski program razvoja 2-novi projekat Evropske unijeRegionalni društveno ekonomski program razvoja 2-novi projekat Evropske unije
1/2
Direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Biljana Stanković i ključni ekspert za Fond bespovratne pomoći na projektu RDEPR 2, Martin Konoli (Martin Connolly) zvanično su predstavili novi projekat Evropske unije (EU), Regionalno društveno-ekonomski program razvoja 2 (RDEPR 2) predstvnicima opština i organizacija Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Evropska unija je za realizaciju ovog projekta izdvojila skoro četrnaest miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA program). Cilj projekta je da se ojačaju kapaciteti regionalnih agencija za razvoj (RAR), opština i drugih interesnih organizacija koje su uključene u regionalni razvoj, rečeno je na skupu.

Projekat će imati ključne uloge u regionalnom razvoju u Srbiji, jačanju kapaciteta regionalnih agencija za razvoj i lokalne samouprave i međuregionalnoj i međuopštinskoj saradnji u Srbiji.

U okviru projekta, kroz dva javna poziva, biće realizovan i fond bespovratne pomoći u vrednosti od devet miliona evra. Prvi poziv za podnošenje predloga projekata namenjen je regionalnim agencijama za razvoj, opštinama, privrednim komorama, udruženjima preduzetnika i drugim organizacijama zainteresovanim za regionalni razvoj u 17 okruga u Srbiji među kojima su Jablanički i Pčinjski, naglasio je Martin Konoli.

Projekti koji će se finansirati u okviru prvog poziva za podnošenje predloga projekata trebalo bi da podrže aktivnosti usmerene, pre svega na zapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta i očuvanje postojećih, kao i na jačanje regionalne i podregionalne saradnje.

Za prvi poziv za podnošenje predloga projekata izdvojeno je tri miliona evra.