VESTI

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)

28. mart 2018, Beograd
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)
1/7

U hotelu Hyatt Regency u Beogradu održana je završna konferencija ĆØetvorogodišnjeg projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji je finansirala iAmeriĆØka agencija za meĆ°unarodni razvoj (USAID) a sprovodila Razvojna agencija Srbije (RAS) uz pomoƦ ĆØetiri regionalne razvojne agencije iz Leskovca, Novog Pazara, Užica i Kraljeva.

Ukupna vrednost PSD projekta je 4 miliona USD, a njegov cilj bio je jaĆØanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština ekonomski ugroženih podruĆØja južne i jugozapadne Srbije: Vranje, Leskovac, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, MedveĆ°a, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

- Partnerstvo RAS i USAID-a na ovom projektu dovelo je do znaĆØajnog unapreĆ°enja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih preduzeƦa i njihovog umrežavanja. Jedan od ciljeva RAS jeste ravnomerni razvoj Srbije, a kroz ovaj projekat omoguƦili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeƦe i obuƦe, kao i lake industrije, da poveƦaju svoj izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta - rekao je Radoš GazdiƦ, v.d. direktora RAS-a.

Azza El-Abd, direktorka misije USAID-a u Srbiji, istakla je da su kroz partnerstvo RAS i USAID na PSD projektu obezbeĆ°ene usluge za 184 mala i srednja preduzeƦa i osam poslovnih udruženja i klastera, u vidu preduzetniĆØke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata sa drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme, kao i moguƦnosti uĆØešĆ¦a na meĆ°unarodnim trgovinskim sajmovima.

- Ove aktivnosti su doprinele širenju poslovanja i stvaranju 487 novih radnih mesta, kao i 159 radnih mesta na odreĆ°eno vreme u 12 opština na jugu i jugozapadu Srbije - rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan GrgureviƦ zahvalio je predstavnicima USAID-a što su prepoznali znaĆØaj razvoja malih i srednjih preduzeƦa (MSP) na jugu Srbije i što su ih, u saradnji sa RAS-om, podržali.

- ImajuƦi u vidu da je Ministarsto privrede veƦ nekoliko godina unazad strateški opredeljeno da pruža snažnu podršku razvoju sektora MSP, podržavamo i svaki vid partnerstva i projekte koji za cilj imaju afirmaciju preduzetništva u Srbiji - rekao je GrgureviƦ.

Korisnici projekta bili su: mikro, mala i srednja preduzeƦa i preduzetnici, udruženja i klasteri, mladi i žene, potencijalni preduzetnici i poĆØetnici u poslovanju.

Na panel diskusiji o rezultatima projekta, na kojoj su uĆØestvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija i korisnici projekta, reĆØeno je da su kroz projekat obezbeĆ°ene preduzetniĆØke obuke za 380 korisnika, od kojih je 180 bilo mladih i žena. TakoĆ°e, 71 malo i srednje preduzeƦe u vlasništvu mladih i žena dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme vredne više od 761.000 USD, što im je pomoglo da šire poslovanje i budu konkurentniji. ƈak 80 malih i srednjih preduzeƦa uĆØestvovalo je na 16 meĆ°unarodnih trgovinskih sajmova, što je dovelo do potpisivanja novih prodajnih ugovora vrednih oko 670.000 USD, a 82 mala i srednja preduzeƦa korisnika projekta usvojili su nove meĆ°unarodne standarde, što je omoguƦilo njihovim proizvodima da izaĆ°u na nova tržišta.

Na  panel diskusiji u okviru konferencije uĆØestvovala je v.d. direktorka Centra za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga, Dragana Belenzada, dok je kao jedan od primera najbolje prakse korisnika projekta predstavljen Marko StojkoviƦ (D3M) iz Leskovca.

Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonaĆØelnik Leskovca i predsednik skupštine osnivaĆØa Centra za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga dr Goran CvetanoviƦ, predsednik opštine Lebane Ivan BogdanoviƦ, predsednik opštine MedveĆ°a Nebojša ArsiƦ kao i predstavnici ovih opština. Pored njih konferenciji su prisustvovali i korisnici projekta kao i dobitnici grantova iz JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga.


Pored USAID-a, partneri na realizaciji projekta bile su akreditovane regionalne razvojne agencije, koje su nadležne za podruĆØje gradova i opština gde se Projekat realizuje, i to - RRA Zlatibor iz Užica, RRA SEDA iz Novog Pazara, Centar za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga - CRJPO iz Leskovca, i Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i MoraviĆØkog okruga iz Kraljeva, kojima su dodeljene zahvalnice.