VESTI

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)

28. mart 2018, Beograd
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI (PSD)
1/7

U hotelu Hyatt Regency u Beogradu održana je završna konferencija četvorogodišnjeg projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji je finansirala iAmerička agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodila Razvojna agencija Srbije (RAS) uz pomoć četiri regionalne razvojne agencije iz Leskovca, Novog Pazara, Užica i Kraljeva.

Ukupna vrednost PSD projekta je 4 miliona USD, a njegov cilj bio je jačanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština ekonomski ugroženih područja južne i jugozapadne Srbije: Vranje, Leskovac, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

- Partnerstvo RAS i USAID-a na ovom projektu dovelo je do značajnog unapređenja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih preduzeća i njihovog umrežavanja. Jedan od ciljeva RAS jeste ravnomerni razvoj Srbije, a kroz ovaj projekat omogućili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeće i obuće, kao i lake industrije, da povećaju svoj izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta - rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS-a.

Azza El-Abd, direktorka misije USAID-a u Srbiji, istakla je da su kroz partnerstvo RAS i USAID na PSD projektu obezbeđene usluge za 184 mala i srednja preduzeća i osam poslovnih udruženja i klastera, u vidu preduzetničke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata sa drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme, kao i mogućnosti učešća na međunarodnim trgovinskim sajmovima.

- Ove aktivnosti su doprinele širenju poslovanja i stvaranju 487 novih radnih mesta, kao i 159 radnih mesta na određeno vreme u 12 opština na jugu i jugozapadu Srbije - rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Grgurević zahvalio je predstavnicima USAID-a što su prepoznali značaj razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) na jugu Srbije i što su ih, u saradnji sa RAS-om, podržali.

- Imajući u vidu da je Ministarsto privrede već nekoliko godina unazad strateški opredeljeno da pruža snažnu podršku razvoju sektora MSP, podržavamo i svaki vid partnerstva i projekte koji za cilj imaju afirmaciju preduzetništva u Srbiji - rekao je Grgurević.

Korisnici projekta bili su: mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, udruženja i klasteri, mladi i žene, potencijalni preduzetnici i početnici u poslovanju.

Na panel diskusiji o rezultatima projekta, na kojoj su učestvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija i korisnici projekta, rečeno je da su kroz projekat obezbeđene preduzetničke obuke za 380 korisnika, od kojih je 180 bilo mladih i žena. Takođe, 71 malo i srednje preduzeće u vlasništvu mladih i žena dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme vredne više od 761.000 USD, što im je pomoglo da šire poslovanje i budu konkurentniji. Čak 80 malih i srednjih preduzeća učestvovalo je na 16 međunarodnih trgovinskih sajmova, što je dovelo do potpisivanja novih prodajnih ugovora vrednih oko 670.000 USD, a 82 mala i srednja preduzeća korisnika projekta usvojili su nove međunarodne standarde, što je omogućilo njihovim proizvodima da izađu na nova tržišta.

Na  panel diskusiji u okviru konferencije učestvovala je v.d. direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Dragana Belenzada, dok je kao jedan od primera najbolje prakse korisnika projekta predstavljen Marko Stojković (D3M) iz Leskovca.

Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonačelnik Leskovca i predsednik skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga dr Goran Cvetanović, predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kao i predstavnici ovih opština. Pored njih konferenciji su prisustvovali i korisnici projekta kao i dobitnici grantova iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.


Pored USAID-a, partneri na realizaciji projekta bile su akreditovane regionalne razvojne agencije, koje su nadležne za područje gradova i opština gde se Projekat realizuje, i to - RRA Zlatibor iz Užica, RRA SEDA iz Novog Pazara, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga - CRJPO iz Leskovca, i Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva, kojima su dodeljene zahvalnice.