VESTI

STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“

05. decembar 2019, Ohrid
STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA „PARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA“
1/8

U okviru projekta “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Ohridu od 03. do 05. decembra organizuje studijsku posetu u cilju predstavljanja inovativnih i dobrih praksi ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja. Na studijskoj poseti učestvuju gradonačelnici, predsednici opština i predstavnici gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji su i partneri na projektu.

Cilj studijske posete je upoznavanje sa primerima dobre prakse ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja opština Severne Makedonije.  

Predstavnike Centra za razvoj i predstavnike gradova i opština primio je gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgijevski zajedno sa predstavnicima Odeljenja za turizam i lokalni ekonomski razvoj. Na sastanku se razgovoaralo o mogućnostima za prepoznavanje zajedničkih interesa i mogućnostima za zajedničko delovanje pri postojećim evropskim programima. Prisutni su izrazili spremnost za međusobnu saradnju u oblasti turizma, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” realizuje se od avgusta prošle godine.

„  Osnovni cilj projekta bio je umrežavanje lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opština Severne Makedonije kako bi se napravila partnerstva za prekogranični program Srbija – Severna Makedonija koji je otvoren sredinom godine. U tome smo u potpunosti uspeli s obzirom da su partnerstva uspostavljena kroz ovaj projekat rezultirala i partnerstvima na zajedničkim prejektima koji su predati.“ istakla je direktor Centra za razvoj, Dragana Belenzada. „Danas i sutra razmenjujemo primere dobre prakse sa ciljem da saradnje koje su uspostavljene, još više osnažimo“ dodala je ona.

U okviru projekta do sad su organizovani forum za povezivanje i umrežavanje i konferencija “Učimo do suseda”u Skoplju, seminar o primeni pravila i procedura za realizaciju projekata koje finansira Evropska Unija na Kopaoniku i radionica za identifikaciju i pripremu zajedničkih koncepata projekata a sve u cilju pripreme projekata i konkurisanje za prekogranični program Srbija – Severna Makedonija koji finansira Evropska Unija.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja”  sufinansiraju Razvojna agencija Srbije, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 12 jedinica lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga.