VESTI

STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œ

05. decembar 2019, Ohrid
STUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œSTUDIJSKA POSETA OHRIDU U OKVIRU PROJEKTA ā€žPARTNERSTVO I IZGRADNJA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJAā€œ
1/8

U okviru projekta “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” Centar za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga u Ohridu od 03. do 05. decembra organizuje studijsku posetu u cilju predstavljanja inovativnih i dobrih praksi ekonomskog, regionalnog i prekograniĆØnog razvoja. Na studijskoj poseti uĆØestvuju gradonaĆØelnici, predsednici opština i predstavnici gradova i opština JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga koji su i partneri na projektu.

Cilj studijske posete je upoznavanje sa primerima dobre prakse ekonomskog, regionalnog i prekograniĆØnog razvoja opština Severne Makedonije.  

Predstavnike Centra za razvoj i predstavnike gradova i opština primio je gradonaĆØelnik Ohrida Konstantin Georgijevski zajedno sa predstavnicima Odeljenja za turizam i lokalni ekonomski razvoj. Na sastanku se razgovoaralo o moguƦnostima za prepoznavanje zajedniĆØkih interesa i moguƦnostima za zajedniĆØko delovanje pri postojeƦim evropskim programima. Prisutni su izrazili spremnost za meĆ°usobnu saradnju u oblasti turizma, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” realizuje se od avgusta prošle godine.

„  Osnovni cilj projekta bio je umrežavanje lokalnih samouprava JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga i opština Severne Makedonije kako bi se napravila partnerstva za prekograniĆØni program Srbija – Severna Makedonija koji je otvoren sredinom godine. U tome smo u potpunosti uspeli s obzirom da su partnerstva uspostavljena kroz ovaj projekat rezultirala i partnerstvima na zajedniĆØkim prejektima koji su predati.“ istakla je direktor Centra za razvoj, Dragana Belenzada. „Danas i sutra razmenjujemo primere dobre prakse sa ciljem da saradnje koje su uspostavljene, još više osnažimo“ dodala je ona.

U okviru projekta do sad su organizovani forum za povezivanje i umrežavanje i konferencija “UĆØimo do suseda”u Skoplju, seminar o primeni pravila i procedura za realizaciju projekata koje finansira Evropska Unija na Kopaoniku i radionica za identifikaciju i pripremu zajedniĆØkih koncepata projekata a sve u cilju pripreme projekata i konkurisanje za prekograniĆØni program Srbija – Severna Makedonija koji finansira Evropska Unija.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja”  sufinansiraju Razvojna agencija Srbije, Centar za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga i 12 jedinica lokalnih samouprava JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga.