VESTI

Potpisan memorandum o saradnji izmeĆ°u Centra za razvoj i SIEPE

24. mart 2011, Leskovac
Potpisan memorandum o saradnji izmeĆ°u Centra za razvoj i SIEPEPotpisan memorandum o saradnji izmeĆ°u Centra za razvoj i SIEPEPotpisan memorandum o saradnji izmeĆ°u Centra za razvoj i SIEPEPotpisan memorandum o saradnji izmeĆ°u Centra za razvoj i SIEPE
1/4
Centar za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije SIEPA potpisali su u kompaniji ā€žZdravlje Actavisā€œ, Memorandum o saradnji.

Ovaj dokument potpisali su direktorka Centra za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga, Biljana StankoviƦ i direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, Božidar Laganin.

Memorandumom se omoguƦuje ostvarivanje programa i projekata od obostranog znaĆØaja u cilju pospeÅ”ivanja ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, reĆØeno je prilikom potpisivanja Memoranduma. Lokalne samouprave JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga imaju prednost nad ostalim razvijenijim opÅ”tinama i gradovima u Srbiji po tome Å”to su identifikovale lokacije za grinflild investicije i mapirale braunfild lokacije, rekla je direktorka Centra za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga Biljana StankoviƦ. Ono ĆØemu se teži je intergalni razvoj svih opÅ”tina JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga, i to je bitno iz ekonomskih i geostrateÅ”kih razloga. Zbog toga Ʀe svaki projekat iz bilo koje opÅ”tine ova dva okruga imati punu podrÅ”ku SIEPE, rekao je prilikom potpisivanja memoranduma predsednik SkupÅ”tine Centra za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga i gradonaĆØelnik Leskovca Slobodan KociƦ.

Direktor SIEPE Božidar Laganin istakao je da je ta državna institucija kroz nekoliko programa u JablaniĆØki okrug uložila 30 miliona evra, a u PĆØinjski 2,5 miliona evra, za ukupno preko tri hiljade novootvorenih radnih mesta.

"Sigurno je da je potencijal mnogo veƦi. OĆØekujemo od Centra da bude na usluzi opÅ”tinama i gradovima ovog regiona, jer od 13 opÅ”tina i gradova, koji ĆØine JablaniĆØki i PĆØinjski okrug, 10 se nalazi u grupi devastiranih podruĆØja", naglasio je Laganinin.

Cilj Memoranduma o saradnji je da stvori bolje uslove za privlaĆØenje investicija i promociju izvoza u opÅ”tinma JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga kroz unapreĆ°eno pružanje adekvatne podrÅ”ke i potrebnih informacija potencijalnim investitorima i izvoznicima.

Memorandum je potpisan u prostorijama kompanije Zdravlje Actavis, koja kao jedan od osnivaĆØa Centra za razvoj i jedna od najuspeÅ”nijih stranih investicija u ovom delu Srbije, želi da i na ovaj naĆØin pruži podrÅ”ku dogovorenim aktivnostima i ukljuĆØi se u promovisanje juga Srbije i njenih investicionih potencijala.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predstavnici gradova i opÅ”tina JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga i uspeÅ”nih kompanija ovog dela Srbije.