VESTI

VI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œ

25. april 2012, Beograd
VI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œVI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œVI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œVI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œVI sednica grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije ā€žSerbia organicaā€œ
1/5

U prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je VI sednica grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije i Nacionalne asocijacije „Serbia Organica“ na kojem je prisustvovao i Centar za razvoj JablaniĆØkog i PĆØinjskog okruga u okviru koga funkcioniše Centar za organsku proizvodnju Leskovac za šumske plodove i lekovito bilje, kao jedan od pet Centara na nivou Srbije.

Predstavnici Privredne komore Srbije i Nacionalne asocijacije „Serbia Organica koji su  u organizaciji Vlade Japana boravili  30 dana u ovoj zemlji preneli su svoja iskustva i saznanja u vezi sa tržištem hrane u Japanu i moguƦnostima izvoza srpske poljoprivredne i prehrambene industrije na ovo zahtevno tržište. U Japanu je izražena velika potražnja za organskom hranom naroĆØito posle incidentnih dogaĆ°aja koji su prošle godine zadesili ovu zemlju. Japan je zemlja sa 127 miliona stanovnika, treƦa svetska ekonomija, tako da predstavlja interesantno tržište koje je zahtevno ali i koje ceni kvalitetne i zdravstveno bezbedne prehrambene proizvode.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjem radu Centara za organsku proizvodnju, postignutim rezultatima u toku proteklog perioda ali i planovima za naredni period. Na ovoj sednici je dogovoreno da Centri nastave sa radom kao usko specijalizovane institucije.

Zadatak Nacionalne asocijacije i Centara za organsku proizvodnju biƦe da definišu svoje potrebe kako bi se, u saradnji sa Ministarstvom, izvršilo opremanje Centara potrebnim resursima. Opremljenost, struĆØnost i specijalizovanost Centara trebalo bi da predstavlja kvalitetan sistem koji bi proizvoĆ°aĆØima zainteresovanim za ukljuĆØivanje u organsku proizvodnju pružio sve potrebne informacije. Osim informisanja Centri Ʀe pružiti moguƦnost da se zainteresovani proizvoĆ°aĆØi na oglednim demo-poljima praktiĆØno upoznaju sa organskom poljoprivrednom proizvodnjom kako bi se što uspešnije bavili ovom perspektivnom granom poljoprivrede, zakljuĆØeno je na sastanku.